Modern Tünel Açma Yöntemleri
Firmamız,2002 yılında kurulmuş olup, bu tarihten itibaren kalite, dürüstlük, titizlik ve doğruluk kavramlarını temel prensip edinmiştir.
en-ez, enez, en-ez inşaat, yol yapımı, tünel yapımı, sıcak karışım asfalt işleri, yapısal mühendislik hizmetleri, köprü ve viyadük yapımı, yan iş sahaları,
8
post-template-default,single,single-post,postid-8,single-format-gallery,bridge-core-2.0.7,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.5,qode-theme-en-ez İnşaat,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive
 

Modern Tünel Açma Yöntemleri

Modern Tünel Açma Yöntemleri

 

Kumlu, killi ve kireçli yumuşak araziler otomatik makinelerle kazılır. Bu makinelerin en büyüğü 1983’de Pakistan’da Mangla barajının yapımında kullanılmış ve burada 480 m uzunluğundaki kireçli arazide beş tane 9 m.lik tünel açılmıştır. Bu tür makinelerin, hidrolik kesici başları yavaş yavaş dönerek araziyi oyar. Ortaya çıkan toprak, mekanik küreyicicilerle konveyörlere yüklenip dışarı atılır. Kazıya devam edilirken bir yandan da prefabrike beton kalıplarla tünelin duvarları, yine makineler aracılığıyla kaplanır.

Derin olmayan tünellerden bazen “kesip üstünü kapatma” yöntemi uygulanır. Önce derin bir çukur kazılır ve tünelin dibine beton kalıplar yerleştirildikten sonra üzeri kazılan toprakla örtülür.

Sualtı tünel kazımında, kazı alanında basıncı artırılması, iç basıncın su basıncından yüksek tutulması gerekebilir. Tünel, beton kalıplarla kaplandıktan sonra, su geçirmez sıvı çimento püskürtülerek kaplanır. Su altı tünellerinde, çakıllı kumu su geçirmez hale getirilmekte uygulanan başka bir yöntem de tünelin her iki ucundan sarkıtılan tüpler aracılığıyla içeriye likit nitrojen sıkmaktır. Böylece kıllı kum arasında işlemiş olan su donar ve tünel su basma korkusu olmaksızın kazılabilir.